Здравей! Желаеш ли да влезеш или да се регистрираш?
Български English
Facebook

Обезщетения при безработица

javascript icon

Хей, нашата система установи, че има забрана за изпълнението на JS (JavaScript) на страниците. За да може твоя браузър да показва правилно нашите страници, те съветваме да разрешиш ползването на JS на територията на сайта.

Моля, влез като потребител за да докладваш файла.
Нямаш акаунт? Регистрирай се чрез Facebook

Моля, влез като потребител за да добавиш коментар.
Нямаш акаунт? Регистрирай се чрез Facebook

Моля, влез като потребител за да оценяваш коментари.
Нямаш акаунт? Регистрирай се чрез Facebook

Моля, влез като потребител за да оцениш файла.
Нямаш акаунт? Регистрирай се чрез Facebook

Моля, влез като потребител за да докладваш коментари.
Нямаш акаунт? Регистрирай се чрез Facebook

Моля, влез като потребител за да добавиш файла към любими.
Нямаш акаунт? Регистрирай се чрез Facebook

Избери размер и цветова схема, след което постави кода в сайта си.

Страница 1

Обезщетения при безработица
Действието на разработката е регламентирано от: КОДЕКС за социално осигуряване (КСО) - чл. 54а, 54з КОДЕКС на труда (КТ) - чл. 325 - 326, чл. 330 ЗАКОН за насърчаване на заетостта (ЗНЗ) - чл. 47 ЗАКОН за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2008 г. (ЗБДОО) ЗАКОН за държавния служител (ЗДСл) - чл. 103, чл. 105, чл. 107 ЗАКОН за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ) -чл. 128 - 128а, чл. 128в ЗАКОН за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР) - чл. 253 НАРЕДБА за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица

Същност
Обезщетението за безработица представлява периодично парично плащане от фонд "Безработица". То се предоставя на безработните лица, за да компенсира загубеното от тях възнаграждение по прекратено трудово правоотношение. От казаното по-горе могат да се направят следните изводи: - Обезщетението за безработица се изразява в изплащане на парична сума. - Изплащането става периодично. Периодът на плащане е месечен, което се дължи на факта, че целта на обезщетението е да замести загубеното трудово възнаграждение. От това правило чл. 47 от ЗНЗ въвежда едно изключение: лице или липа, които са безработни с право на парично обезщетение и желаят самостоятелно или заедно да започнат стопанска дейност, могат да получат еднократна парична сума вместо парично обезщетение за безработица след одобряване на бизнеспроект от поделение па Агенция по заетостта и молба от лицето, с която то заявява, че желае да получи еднократна парична сума вместо парично обезщетение за безработица (виж Насърчаване на заетостта).

Субекти на правото на обезщетение
Субектите на правото на обезщетение за безработица са посочени в чл. 54а от КСО. Това са безработните, които са осигурявани или са подлежали на задължително осигуряване за всички осигурени социални рискове най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването.

Възникване на право на обезщетение при безработица
Правото на

Изтегли целия текст като TXT файл

Информация

Георги Ангелов Добавил:  Георги Ангелов

Интересувам се най-вече от програмиране и новостите в интернет и компютърните технологии. Умея да използвам правилно и ефективно както уеб, така и десктоп приложими езици.

Дата:  30.06.2011 11:54 Видян:  1868

Свален:  16 Рейтинг:  няма гласове

Категория:  Бизнес

Eтикети:  ,

Лиценз: