Здравей! Желаеш ли да влезеш или да се регистрираш?
Български English
Facebook

Химичен елемент - Азот

javascript icon

Хей, нашата система установи, че има забрана за изпълнението на JS (JavaScript) на страниците. За да може твоя браузър да показва правилно нашите страници, те съветваме да разрешиш ползването на JS на територията на сайта.

Моля, влез като потребител за да докладваш файла.
Нямаш акаунт? Регистрирай се чрез Facebook

Моля, влез като потребител за да добавиш коментар.
Нямаш акаунт? Регистрирай се чрез Facebook

Моля, влез като потребител за да оценяваш коментари.
Нямаш акаунт? Регистрирай се чрез Facebook

Моля, влез като потребител за да оцениш файла.
Нямаш акаунт? Регистрирай се чрез Facebook

Моля, влез като потребител за да докладваш коментари.
Нямаш акаунт? Регистрирай се чрез Facebook

Моля, влез като потребител за да добавиш файла към любими.
Нямаш акаунт? Регистрирай се чрез Facebook

Избери размер и цветова схема, след което постави кода в сайта си.

Слайд 2

Той е химичен елемент. Означава се с буквата N и е открит през 1772 г от Даниъл Ръдърфорд. Намира се в 5А група, във втори период. Той има пореден номер Z = 7. Названието 'азот' идва от гръцки и означава „безжизнен“.

Слайд 3

     Азотът е химичен елемент,в чиито външен вид няма нищо забележително. Дори той е твърде невзрачен – без цвят,без вкус и при това доста инертен.Огромно количество азот ни заобикаля от всякъде,а ние просто не го забелязваме.Всички предмети в Земята са “потопени” във въздушния азото -кислороден океан.Много метали страдат от това въздушно окръжение поради агресивното действие на енергичния кислород.Азота е безобиден и безопасен.Тъй или иначе азотът не представлява особен интерес.Затова пък неговите съединения са толкова важни,че без тях с абсолютна сигурност може да се твърди,че живота ще спре.Азотът е най важната съставна част на белтъчините.А белтъчните вещества изграждат живата материя Във всеки един от нас има твърде голямо количество азот.Всички ние,за да растем и развиваме на ден приемаме чрез храната си около 13 до 16 гр. азот.

Слайд 4

В ядрото си азотът има седем протона. Седемте електрона в електронната му обвивка са разположени в два електронни слоя, съответно два и пет. Молекулите на азота са двуатомни и неполярни. Между тях действат много слаби сили на привличане. В молекулата на азота атомите са свързани с много здрава тройна ковалентна химична връзка. Свободните атоми азот имат голяма химична активност. Много от съединенията на азота са много активни и нерядко са токсични.

Слайд 5

Азотът е елемент с неметален характер. Той е газ, без цвят, вкус и мирис, не гори и не поддържа горенето. Този химичен елемент е твърде малко разтворим във вода и е по-лек от въздуха.

Слайд 6

 

Азотът се проявява като окислител спрямо металите и водорода. С водорода азотът се съединява при сравнително висока температура, високо налягане и в присъствие на катализатор, при което се получава амоняк. При обикновена температура азотът реагира само с лития. При висока температура той се

Изтегли целия текст като TXT файл

kak moga da q svalq ?
stefan tonchev 15.01.2014 20:03
0
0
отговори
stefan tonchev

Информация

Петър Иванов Добавил:  Петър Иванов

Малко от мен за Вас. Интересни материали за училище, и образование.

Дата:  28.04.2011 15:39 Видян:  2891

Свален:  41 Рейтинг:  няма гласове

Категория:  Наука

Eтикети:  , , , , ,

Лиценз: 

Препоръчани